( ... items )
Tools
Login

xartomani.com

bookstore and more

You are here: Αρχική σελίδα » Βιβλία » Βιβλία » Ιστορικά » Στη σκιά της πεταλούδας(Ισίδωρος Ζουργός)
Κυριακή, 18 Μαρ 2018


Στη σκιά της πεταλούδας(Ισίδωρος Ζουργός)

Τιμή μονάδος (Τεμάχιο): €22.31 (με ΦΠΑ 6 %)
  • Λεπτομέρειες προϊόντος
  • Μάθετε περισσότερα για το προϊόν
  • Κριτικές Πελατών

 

Ο Μάρκος και η Ελένη συναντιούνται τυχαία ένα τριήμερο με καύσωνα, παραμονές της Παναγίας, σ’ ένα ασανσέρ το οποίο παθαίνει βλάβη και τους κρατά φυλακισμένους στα σπλάχνα του σχεδόν τρεις μέρες. Η συνάντηση αυτή ξεδιπλώνει την ιστορία δύο οικογενειών σε διάστημα τριών γενεών. Η μια, του Μάρκου, προερχόμενη από την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανδριανούπολη, στα τέλη του 19ου αιώνα και η άλλη, της Ελένης, από το Βελβεντό και τα γύρω χωριά των φυλετικών ανταγωνισμών που επικρατούσαν στη Μακεδονία την ίδια ακριβώς εποχή.

Η ιστορία θα φτάσει στην συνάντηση αυτή περνώντας από τους διάφορους πολέμους του εικοστού αιώνα, την προσφυγιά, τους εμφύλιους σπαραγμούς, τις πολιτικές ανακατατάξεις, τα ιδεολογικά οράματα αλλαγής του κόσμου και επανάστασης, τις δικτατορίες, τη μεταπολίτευση και τη δημοκρατία της σύγχρονη ς καταναλωτικής εποχής.
Με φόντο τον Βορειοελλαδικό χώρο και την Θεσσαλονίκη, θα δούμε ανθρώπους τριών γενεών και από τις δύο οικογένειες να ζουν στα διάβα της ιστορίας, να δίνουν τον αγώνα της καθημερινότητας και της επιβίωσης, τον αγώνα της ζωής και του θανάτου, του έρωτα και του πόνου, του χρόνου που περνά. Όλοι θα αναμετρηθούν και θα ζήσουν στην δικιά τους σκιά της πεταλούδας, παλεύοντας με αυτή και, όπως ο συγγραφέας λέει, συναντώμενοι με την προσωπική τους αποτυχία και πτώση.
Τα δεκάδες πρόσωπα του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος –έπους , από την γιαγιά Ζώικα της Ελένης και τον ‘άγιο των χωραφιών’ παππού Μάρκο, μέχρι τον κομιτατζή Κατσάπε και τον Πρόδρομο Μουτάφογλου, είναι φανταστικά, αλλά και πραγματικά. Η πλοκή είναι πράγματι σπουδαία και συναρπαστική και η αφήγηση εξαιρετικά δουλεμένη και σφραγισμένη με ένα πολύ προσωπικό ύφος. Η γλώσσα σε ορισμένα σημεία είναι σχεδόν ποιητική. Σημειώνουμε: «Το ροχαλητό του θύμιζε γλυκό που σιγόβραζε στην κατσαρόλα και ήταν σαν δόλωμα, σκέτη γητειά στο θάνατο να έρθει», σελ. 299, «οι νεκροί έγιναν χιλιάδες, έγιναν νιφάδες που πέφτοντας έλιωναν αθόρυβα», σελ.376, «ο χειμώνας που ερχόταν τράβηξε απειλητικά από τα πέτα εκείνο το καλοκαίρι», σελ.375, «Ξυπνούσε πριν από το ξημέρωμα με την γεύση των δικών του σκοτωμένων στο στόμα’», σελ.458.
Το μυθιστόρημα αυτό, αφορά την ελληνική ιστορία από το τέλος του 19ου αιώνα ;vς και τις μέρες μας. Ουσιαστικά όμως χρησιμοποιήθηκε η ιστορία, όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, για να καταδείξει την συνάντηση του ανθρώπου με τη μοίρα του και την αναμέτρηση του με αυτήν. Εδώ όμως μπορεί κανείς σχολιάσει και να αναφέρει προβληματισμούς του σχετικά με τι εννοεί ο συγγραφέας με την λέξη αποτυχημένος.
Για ποιο λόγο είναι οι δεκάδες ήρωες του αποτυχημένοι. Η έννοια αποτυχημένος είναι σίγουρα κοινωνικά και πολιτικά και οικονομικά περισσότερο στις μέρες μας, προσδιορισμένη. Μήπως εννοεί ο συγγραφέας πως ο αγώνας του ανθρώπου ‘στα μαρμαρένια αλώνια’, ο αγώνας με την μοίρα και τον θάνατο τον καθιστά εξ αρχής αποτυχημένο; Η στάση του συγγραφέα στα θέματα αυτά είναι κάπως θολή.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο και κρατάμε από αυτό το εξαιρετικό έπος είναι πώς το κατακλυσμιαίο πέρασμα της ιστορίας μπλέκεται με την προσωπική μοίρα του κάθε ανθρώπου.
Ίσως όμως στη σκιά της πεταλούδας μπορεί κάποιος να ζήσει με έναν άλλο τρόπο.

 


Κριτικές Πελατών:

Δεν υπάρχουν κριτικές γι' αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε κάντε εισαγωγή για να γράψετε μία κριτική.